TÜBİTAK-1001 Projemiz Kabul Edildi

İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Adem SORUÇ hocamızın yürütücülüğünü yapacağı, yine Mütercim-Tercümanlık’tan Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Elif TAŞDAN DOĞAN hocamızın da araştırmacı olarak katkı sunacağı Bilgi İşlemleme Eğitimi ve Göz Hareketlerinin İzlenmesi Yoluyla Yeni Bilgi Üretilmesi – TÜBİTAK 1001 projeleri kabul almıştır. Projenin hem üniversitemize hem de bölümümüze anlamlı bir katkısı olacaktır.

Deneysel olan projede katılımcılara, hedeflenen İngilizce birincil dilbilgisi üzerine girdi/bilgi işlemleme eğitimi verilecek olup verilen eğitimlerin etkisi, hem geleneksel kalem-kağıt testlerle hem de yenilikçi ve bilişsel veri toplama imkanı sunan göz izleme aracı ile ölçülecektir. Projenin daha özgün yanı ise proje kapsamında verilecek işlemleme eğitiminin, hiç eğitim verilmeyecek olan İngilizce ikincil dilbilgisi yapısının hem kavranmasına hem de üretimine olan transfer etkisinin yine aynı araçlar ile ölçülecek olmasıdır.

İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümümüz, bünyesinde barındırdığı eşzamanlı çeviri laboratuvarının yanı sıra TÜBİTAK tarafından 1001 proje kapsamında kabul alan bu proje sayesinde Türkiye’de sadece birkaç üniversitede bulunan Göz İzleme (Eye Tracking) Merkezine de sahip olmuş olacaktır. Proje ile bölümümüz TÜBİTAK 1001 projesinin yürütücülüğünü yapan Türkiye’deki Mütercim-Tercümanlık Bölümleri içerisindeki sadece birkaç bölümden birisi olacaktır.

Disiplinlerarası olan proje ayrıca farklı üniversitelerden çok değerli ve alanında uzman öğretim üyeleri ile birlikte yürütülecektir. Sakarya Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Prof. Dr. Barış HORZUM, Uşak Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sacide Güzin MAZMAN AKAR ve Erciyes Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulundan Öğr. Gör. Dr. Seval KAYGISIZ proje kapsamında yeni bilgi üretiminde aktif rol alacaklardır.

Proje kapsamında iki yüksek lisans ve iki doktora öğrencisi yetiştirilecek, proje sayesinde üniversitemizde Göz İzleme Laboratuvarı kurulacaktır. Toplam bütçesi 1.250.000 Türk lirası olan bu projenin 24 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. TÜBİTAK projelerinde proje başarısını sürekli olarak artıran Samsun Üniversitesi bu yönüyle araştırma-geliştirme kültürünü üniversite öğrencilerine kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşmaktadır.

29 Aralık 2022
Öğrenci Destek Hattı