İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Samsun Üniversitesi Tercih ve Kariyer Planlama Günleri Kapsamında Öğrenci Adaylarıyla Buluştu

27, 28 ve 29 Temmuz 2020 tarihlerinde Samsun Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen Tercih ve Kariyer Planlama Günleri kapsamında, farklı bölümlerden değerli hocalarla, üniversiteye adım atma yolunda tercih yapacak öğrenciler bir araya geldi. Bölüm tanıtımlarının yapıldığı ve öğrencilerin tüm sorularına cevap bulma olanağı elde ettiği program kapsamında; Samsun Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur İplikçi Özden, öğrencilere bölümü tanıtan bir konuşma yaparak bölüm hakkında merak edilen soruları cevapladı. İplikçi Özden, Samsun Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümünün alanında uzman öğretim üyelerinden oluşan bir akademik kadro ile 2020-2021 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitime başlayacak olan ve hem nitelikli eğitimi hem de öğrencilerin edineceği pek çok faydalı kazanımlar ile kendini gösteren bir bölüm olduğunu belirtti. İplikçi Özden bölümü tüm hatlarıyla öğrencilere tanıtırken şunlardan söz etti:

Temel olarak teknoloji, iletişim ve çok uluslu toplumsal ağlar alanlarındaki hızlı gelişmeye şahit olan günümüz dünyasında, yazılı ve sözlü çeviri çalışma alanı, önceden olduğundan daha da önemli hale gelmiştir. Günümüz çok kültürlü dünyasında çeviri, modern zamanın tüm alanlarında bir kültürlerarası iletişim ve bilgiyi iletme şekli olarak kabul edilebilir. Bu fikre binaen, mütercim ve tercümanların önem ve prestijinin günden güne daha da vazgeçilmez olduğu düşünülebilir. Bu nedenle, günümüzün gelişen dünyasına uyum sağlamak ve bu dünyada rekabet edebilmek için gerekli olan becerilere sahip nitelikli mütercim ve tercümanların eğitimleri ve yetiştirilmeleri, bu alanda yetkin ve seçkin çalışanlar yetiştirme görevine sahip kuruluşlara daha çok gayret ve sorumluluk yükleyerek, daha da büyük itibar ve önem kazanmaktadır. Akademik programımızda, uluslararası ilişkiler, hukuk, tıp, edebiyat, diplomasi, ekonomi, teknik metin çevirileri gibi alanlara yönelik uygulamalı derslerin ve sözlü çeviri derslerinin yanı sıra güncel konular, çeviri teknolojileri, edebiyat ve metin incelemeleri, çeviri mevzuatı ve etiği gibi dersler de sunularak çevirmen adaylarımızın her yönden donanımlı hale getirilmesi amaçlanmaktadır”.

Bölümdeki staj, simultane çeviri eğitimi, çift anadal programı ve Erasmus programı olanaklarından da söz eden Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur İplikçi Özden, mezun olan öğrencilerin gerek iş sahasında gerekse sosyal hayatta sahip olacağı getirilerden ve imkânlardan da bahsetti:

Mezunlarımız, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyine bağlı kurum ve kuruluşlarda, Dışişleri Bakanlığı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Büyükelçilik ve Konsolosluklarda, üniversitelerin ilgili bölümlerinde, TRT ve diğer özel televizyon kuruluşlarında, bankalarda, uluslararası özel şirketlerde, uluslararası düzeyde organize edilen konferans ve toplantılarda, özel tercüme bürolarında istihdam edilebilirler. Ayrıca yayınevleri de edebiyat alanına yönelen öğrencilerimiz için güzel bir seçenek olabilir. Yani bölümden mezun olan öğrenciler, bölümün ilk hedefi olarak aktif piyasa çevirmeni olabilmektedirler. Az önce belirttiğim gibi AB kurumlarıyla kuracağımız iletişimler doğrultusunda AB bünyesinde çevirmen olabilme olanağını elde ederler. Özel sektörde konferans tercümanlığı yaparak kariyerlerini ilerletirler ya da sözlü/yazılı çeviri hizmeti veren kurumlarda görev alırlar. Özetle bölümümüz önü açık, istihdam seçenekleri fazla olan prestijli bir bölüm. Öğrencilerimizi bölümümüze bekliyor ve birlikte güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum”.

Samsun Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü tanıtım günü, öğrencilerin ve akademisyenlerin ilgi ve katılımları ile bölüm hakkında merak edilenlere cevap niteliğinde verimli bir etkinlik olarak kayıtlara geçti.

08 Ağustos 2020

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

Öğrenci Destek Hattı